Welke soorten bloemen gebruik je voor het schikken van een boeket?

Wanneer je een boeket schikt is dat niet zomaar een bij elkaar geraapte bloemenzee. Het is een waar kunstwerk. Ik geef je in deze blog tips hoe ik dat doe!

Wanneer je een boeket schikt is dat niet zomaar een bij elkaar geraapte bloemenzee. Nee, er zit een gedachtegang achter. Zo kijk je naar het kleurenpalet, heeft het alles te maken met compositie en wil je diepte en beweging in je boeket hebben zitten. Maar welke bloemen gebruik je dan voor een boeket? En waarom?

Vier soorten bloemen

In principe horen er in een boeket altijd vier soorten bloemen.

  • Focusbloemen
  • Textuur
  • Richtingaanwijzers
  • Vullers

Focusbloemen

Focusbloemen zijn onder andere een volle Roos, een grillige Chrysant of een zachte grootse Papaver. Deze staan centraal in de boeketten en krijgen de aandacht die ze verdienen. Het zijn bloemen die ook prachtig in hun eentje kunnen stralen in een vaas! Echte eyecatchers.

Papaver
Rozen Viltbloemist Academy

Textuur

gipskruid

Een bloem die zichzelf textuur mag noemen geeft lucht en ruimte in een boeket. Hierbij kun je denken aan fijne grassen, pluimpjes en bloemen op een lichte steel. Ik noem ze ook wel de dansende bloemen in een boeket.

De uitdaging voor mij is om een Viltbloeier dansend op een ijzerdraadje te krijgen! Ik gebruik daarom vaak Cosmea’s, Gipskruid en een enkel bloempje op een dun ijzerdraadje. Deze zorgen voor lucht in mijn boeketten. Voor beweging.

Richtingaanwijzers

Wanneer ik begin met het schikken van een boeket dan start ik altijd met de richtingaanwijzers. Dat zijn bloemen die het boeket structuur geven en er meteen voor zorgen dat het boeket mooie lijnen krijgt die je aandacht vasthouden.

Richtingaanwijzers geven de grens aan van een boeket. Ik gebruik Bloesemtakken, Bladtakken en bijvoorbeeld de Magnolia, Campanula’s of Leeuwenbekjes voor dit doel. Soms kan een blad van de Aspidistra of Hulst ook als richtingaanwijzer dienen.

Op de foto hieronder zie je het Eucalyptusblad, Leeuwenbekje en Herfstbladeren. Onder de alinea vullers zie je nog een rij foto’s met Campanula, Hulst (richtingaanwijzers) en de Lisianthus (valt meer onder de Textuur bloemen, de Lisianthus danst in je boeket).

Workshop Kerst-Viltbloeiers
Kerstboom eruit, viltbloeiers erin!
esdoornblad

Vullers

Ik gebruik vullers om in een boeket de structuur te bedekken die ik gebruik in een vaas. Denk hierbij aan het kippengaas die ik in de vaas plaats om de bloemen op de juiste plek te houden. Daarnaast zorgen vullers er ook voor dat je geen gaten heb in je boeket. Een bloemist kiest vaak kleine onopvallende bloemen zoals anjers, gipskruid, olijftakken, enzovoort.
Hoe ik kippengaas gebruik voor het schikken kun je hier lezen.

Als het gaat om een Viltbloeier-boeket dan kies ik juist voor een kleinere variant van een focusbloem in dezelfde kleurtint zodat jouw lievelingsbloemen extra aandacht krijgen en de kleuren goed op elkaar zijn afgestemd. Dat maakt de compositie des te mooier.

Hulst
Lisianthus

Mijn uitdaging als viltbloemist

Waar een bloemist bij het schikken van een boeket altijd de keuze heeft uit een collectie bloemen die ze heeft staan of heeft ingekocht, geeft bloemschikken mij juist een extra uitdaging.
Als ik een bloem nodig heb in een bepaalde kleur of stijl, dan zal ik die eerst moeten maken! Het kan dan goed zijn dat ik zo een uur verder ben voordat ik het boeket verder kan schikken.

Een ander voorbeeld: Wanneer een bepaalde tak net geen goed model heeft voor de plek in het boeket. De steel te lang, te weinig of teveel blad, verkeerde kleur groen gebruikt enz enz.
Dan kan ik er niet zomaar een stuk af knippen zoals een bloemist dat doet. Ik zal de tak dan opnieuw moeten maken.

Juist die uitdaging, het composeren, het creëren is wat ik nou zo mooi en leuk vind aan mijn werk. Geen enkel boeket is hetzelfde.

Barokboeket
Kerstboom eruit, viltbloeiers erin!

Meer weten?

Op instagram ga ik regelmatig LIVE en schik ik mooie boeketten terwijl jij kunt kijken en vragen kunt stellen. Ik vertel over mijn bloemen, de betekenissen ervan en hoe je het mooiste een boeket kunt schikken met deze prachtige bloemen. De video’s bewaar ik onder het kopje Reels.

Claudia
“De momenten waarop Daphne Live te zien is zijn zo leuk! Ik zou willen dat ze dat veel vaker zou doen! Super leerzaam.”

Liefs,

Daphne

Deel dit blog:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email