Wat is het verschil tussen enkele en samengestelde bloemen?

Het verschil tussen echte bloemen uit de winkel en de Viltbloeiers van de Viltbloemist zit ‘m vooral in de tijd die het kost om een bloem te maken.

Bloemen zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Dat zie je al snel in een bloemenwinkel. Het verschil tussen echte bloemen uit de winkel en de Viltbloeiers van de Viltbloemist zit ‘m vooral in de tijd die het kost om een bloem te maken.
In deze blog leg ik je uit wat het verschil is tussen een enkele, dubbel en een samengestelde bloem en hoe dat komt.

Hoe zit dat in de natuur?

Een enkele bloem is een bloem met meestal 5-10 kroonbladen. Het hart bestaat uit functionele meeldraden en vruchtbladen.
Dubbele bloemen hebben heel veel felgekleurde bloembladeren, maar bevatten geen meeldraden of stampers. Door het kweken en hybridiseren, zijn die allemaal omgevormd tot bloembladeren. Weg stuifmeel, weg nectar; waardeloos voor insecten. Voorbeelden zijn bv de Japanse sierkers en de volle rozen.

Een enkele of dubbele bloem van de Viltbloemist

Als Viltbloemist hoef ik gelukkig geen rekening te houden met bijen en andere insecten dus kan ik kiezen of ik meeldraden wil toevoegen aan mijn bloemen of niet.
Voorbeelden van bloemen met meeldraden zijn bv de Lelie, Gloriosa, Magnolia en de Kersenbloesem.

Zachtoze Magnolia

Enigszins verwarrend is dan misschien dat de Magnolia en de kersenbloesem wel meeldraden hebben en dus onder de enkele bloemen vallen, maar in mijn assortiment een “samengestelde bloem” heten!
Waarom dat zo is leg ik hieronder uit:

Een samengestelde bloem van de Viltbloemist

Een bloem waarbij de bloeiwijze op het eerste gezicht op één bloem lijkt, maar in feite een verzameling is van vele kleine bloempjes, dat is de uitleg van de natuurlijke versie van zo’n bloem. Voor mijn als Viltbloemist zijn er twee soorten samengestelde bloemen:

  1. De bloem die op het eerste gezicht 1 bloem lijkt maar bestaat uit heel veel mini bloempjes, denk aan de Ridderspoor, Sering en de Pauwenkers.

  1. De bloem die heel veel bloemen op een grotere tak heeft zitten zoals bv de Magnolia en de Kersenbloesem en de gladiool.
Fuchsia Magnolia
kersenbloesem

Prijsbepaling bloemen van de Viltbloemist

Nu je dit weet kan ik je ook uitleggen hoe mijn bloemen aan hun prijs komen.
Enkele bloemen hebben meestal minder werk dan samengestelde bloemen. Of ik nu 1 klaproos maak of 1 bloempje van de kersenbloesem, qua handwerk is dat vergelijkbaar.
Je kunt dus stellen dat hoe meer bloemen er aan een tak zitten hoe duurder de bloem is.
Ook hier hebben we een kleine uitzondering op, want sommige enkele bloemen hebben weer zoveel werk dat ook die duurder zijn, maar misschien kun je dat zelf ook wel bedenken…

Liefs,

Daphne

Deel dit blog:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email