Trouwen in de winter: een magische sfeer

Een winterbruiloft, ja natuurlijk! De winter heeft alles. Wil je iets anders dan anderen & wil je een bruiloft vol magie? Denk dan eens aan een winterbruiloft.

Het winterseizoen is het minst populair als het gaat om bruiloften. Eigenlijk ontzettend jammer want het is juist een prachtige tijd om te trouwen. Of je nu denkt aan iets romantisch, magisch, knus of juist glamoureus. De winter heeft alles. Wil je dus anders dan anderen en wil je een bruiloft vol magie? Denk dan ook eens aan een winterbruiloft.

Bruiloft in de winter

Bij trouwen in de winter denk je wellicht aan een koude witte deken die over de wereld ligt. Fonkelende lichtjes in de kale bomen, een haardvuur op de achtergrond, prachtige warme tinten qua decoratie en bloemen. En ja dat is een prachtig gezicht. Bedenk echter wel dat de natuur het laatste is waar je grip op hebt. Ga er dus op voorhand niet vanuit dat de wereld wit kleurt. Sneeuw is echter niet het enige waarmee je jouw winterbruiloft bijzonder en magisch maakt. Want juist ook zonder die sneeuw wordt het romantisch.

Is trouwen in de winter iets voor jullie?

Wanneer je echt niets met de kou hebt is het wellicht geen goed idee om in de winter te trouwen. Het is nu eenmaal gemiddeld zo’n 2 – 5 graden Celsius in deze maanden. Echter brengt de winter zoveel voordelen met zich mee, dat je de kou juist kunt omarmen.

Waarom je wilt trouwen in de winter

It’s the most wonderful time of the year! Zowel de tijd aan het einde van een jaar of aan het begin. Beide zijn ze bijzonder. Echter is dat bijzondere niet het enige voordeel aan de winter. Hier komen er meer:

 • De agenda’s van trouwleveranciers zijn vaak nagenoeg leeg in de winter. Ga je dus op zoek naar jouw droomlocatie of wil je perse die ene cateraar of fotograaf? Je hoeft in dit geval niet een jaar van te voren al van alles vast te leggen.
 • De locatie is vaak van binnen en buiten al feeëriek verlicht en versierd, zo heb je dus al direct je aankleding zonder dat het je veel geld kost.
 • Ook voor de trouwfoto’s is dit een plus, zowel binnen als buiten maak je prachtige foto’s. En valt er ook nog sneeuw dan heb je helemaal geluk!
 • Je creëert in de winter al snel een romantische setting, bijvoorbeeld door kaarsen te gebruiken. Of misschien is er een openhaard op de locatie?
 • Je weet waar je aan toe bent qua weer. Je hoeft niet in spanning af te wachten of het lekker warm weer wordt zoals in het voor- en najaar. Je weet al dat het koud wordt en hoogstwaarschijnlijk ook nat. Dus daar houd je gewoon bij voorbaat al rekening mee.
 • Jouw trouwjurk zal ook uniek zijn, one of a kind. Misschien kies je voor lange mouwen, dat ziet er tegenwoordig echt niet stoffig meer uit. Of wellicht ga je voor een heel stoer jasje die je speciaal laat beschilderen bij Aim your wedding.
 • Wanneer je in de zomer trouwt heb je een grote kans dat er veel mensen op vkaantie zijn. In de winter zal dat niet zo snel het geval zijn. Op een uitzondering na.
 • Oh en denk eens aan die heerlijke winterse hapjes en drankjes. Hoe bijzonder is het om glühwein te serveren?
 • En dan de huwelijksreis. Hoe lekker is het om te trouwen in de kou en dan met je kersverse man richting een warme bestemming te vertrekken.

Waarom trouwen in de winter minder handig is?

Trouwen in de winter heeft heel veel voordelen. Maar ben je echt een koukleum en heb je helemaal niets met sneeuw dan is trouwen in de winter misschien niet voor jou.

 • Wil je perse ergens buiten trouwen of in ieder geval buiten foto’s laten maken dan kan het zijn dat de regen het hele feestje in het water laat vallen.
 • Rondom de feestdagen hebben mensen het al enorm druk. Jullie trouwdag komt dan ook nog op het lijstje te staan. Dat zal niet iedereen prettig vinden.
 • Ook is er in de winter een stuk minder daglicht voor foto’s. Het is in de ochtend nog lang donker en zo rond vier uur begint het ook alweer te schemeren. Iets om rekening mee te houden wat betreft het maken van foto’s.
 • In de winter zijn er veel minder bloemen beschikbaar ter decoratie en/of in het bruidsboeket. Of ze zijn enorm duur. Uiteraard kun je wel altijd kiezen voor viltbloemen. Deze blijven ook nog eens altijd goed.

Bloemen in de winter

Wil je een knusse en romantische wintersfeer creëren dan kun je natuurlijk denken aan typische kleuren als groen, rood en zilver. Dit zijn ook echte kerstkleuren. Maar je kunt ook denken aan dieprood, burgundy, oranje, zwart en goud. Of als je het wat neutraler wilt houden kun je kiezen voor wit in combinatie met zilver en/of goud.

Daarnaast heeft ook moedernatuur weer allerlei moois in petto tijdens de wintermaanden. Wat denk je van dennenappels, rode bessen en prachtige stukken hulst. En hoe leuk is het om ergens een mistletoe op te hangen. Dat past helemaal bij de winterse sfeer en het is een plantje met romantische betekenis.

Qua bloemen en planten kun je denken aan tulpen, veel mensen denken dat deze bij het voorjaar horen, maar ze bloeien juist al vanaf december. Daarnaast is de Helleboris een rasechte winterbloem en ook Sneeuwballen (Viburnum). Je kunt ook kiezen voor Fresia’s met hun heerlijke geur of Anemonen die te zien zijn in de mooiste kleuren. Combineer dit alles met Eucalyptus, wat Nobilus (wat ook vaak terug komt in kerstdecoratie) en Pinus.

Zoals je ziet, zo’n winterbruiloft klinkt helemaal zo gek nog niet. Al is het alleen maar om het prijskaartje en de prachtige sfeer die er hangt.

Gaan jullie trouwen in de winter? Of past een van de andere seizoenen (lente, zomer of herfst) toch beter bij jullie? Laat het hieronder in een reactie weten.

Liefs,

Daphne

Deel dit blog:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

In dit boeket:

Blijf op de hoogte

Niks missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!