Bloemen maken volgens het ontwerp van de Viltbloemist betekent dat je stelen maakt met ijzerdraad en wol. Maar welk ijzerdraad is nou het beste en hoe beslis je welke dikte je moet gebruiken?
In deze blog probeer ik je uit te leggen waar je op kunt letten.
Verschillende soorten ijzerdraad op klosje
- 0,5 mm dun ijzerdraad: dit gebruik je met name voor korte stelen zoals voor lavendeltakjes en madeliefjes. Het is ook fijn om als losse takjes te gebruiken zonder wol voor bv de Butterfly Ranunculus.
En ik gebruik het als ik zijtakjes maak aan dikker ijzerdraad (2mm) voor bijvoorbeeld de Forsythia en bladtakken. Het is ijzerdraad dat heel fijn buigt en een stuk relaxter voelt aan je vingers. - 0,65 mm soepel ijzerdraad: Dit klosje is net zo dik als het stevige ijzerdraad, maar draait soepeler dus fijner voor je handen/ vingers als je daar last van hebt.
Het is te gebruiken voor wat langere stelen tot ongeveer 20 cm. En voor bloemen die niet te zwaar zijn. Denk bv aan een anemoon, roos of narcis. - 0,65 mm stevig ijzerdraad: Dit is mijn favoriet, want hier kun je langere takken van maken voor bladgroen en bijvoorbeeld wat zwaardere bloemen zonder dat de bloem ombuigt. Je hebt hier sneller een tangetje bij nodig om de uiteindes mooi dicht te knijpen of de takken mooi om elkaar te kunnen buigen. Met je handen/ vingers krijg je sneller pijn of kramp, maar ja je moet wat over hebben voor de mooiste blijvende bloemen toch?
Deze soorten ijzerdraad zijn te koop in mijn shop en rond de kerstdagen ook vaak in winkels als de zeeman, action en tuincentra.
Super dun ijzerdraad
Ik gebruik ook nog super dun ijzerdraad, 0,4 mm, dat zijn losse stukjes ijzerdraad en het heet “corsagedraad”. Deze mini’s zitten in de blaadjes/ bladeren van mijn bloemen verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan het bloemblad van de Magnolia of het groene blad van de tulp.
De techniek van het lijmen van dit ijzerdraad in vilt vergt de nodige oefening!
IJzerdraad voor grote viltbloemen
Voor mijn grotere bloemen en takken gebruik ik Tuindraad. Ja je leest het goed, tuindraad uit het tuincentrum, meestal van het merk “nature” en daarmee kun je de hoogte goed bepalen van de tak of bloem die jij in je vaas wilt zetten. Ik gebruik 2 mm dik voor enkele takken, dit kun je ook gebruiken voor de dubbele takken zoals bv de Magnolia die in mijn eerste boek staat!
Als je dit ijzerdraad gebruikt en je wikkelt er wol om, vergeet dan niet om overal lijm te plaatsen (hobbylijm), anders gaat je wol er weer vanaf. Maak je gebruik van 0,5mm ijzerdraad om deze dikke tak heen voor bv bladgroen, knoppen van bloemen of meerdere bloemen op een tak dan hoef je geen extra lijm te gebruiken omdat de twee soorten ijzerdraad de wol dan prima vast houden.
Twijfel je gebruik dan altijd lijm!
Er is van dit merk ook dikker 2,7mm en dunner 1,4 mm ijzerdraad te krijgen wat je dan weer voor andere soorten bloemen kunt gebruiken.
Disclaimer:
Ik heb helaas niet voor iedere bloem meteen een oplossing! Ik ontdek steeds opnieuw bij welke bloem ik welk ijzerdraad kan gebruiken.
Wil jij meteen het juiste gebruiken, kies dan voor bloemen die in mijn boek staan, de bloom-boxen of de live en online workshops. Daar geef ik precies aan wat je nodig hebt zodat je geen bloem maakt die omvalt.