welke materialen gebruikt de Viltbloemist

welk materiaal heb je nodig om Viltbloeiers te maken?

Materialen om Viltbloeiers te maken

Ik krijg regelmatig de vraag welke materialen ik zoal gebruik voor mijn bloemen en planten. En dat is dan ook de reden dat ik deze blog schrijf, zodat jullie kennis kunnen maken met de verschillende materialen waarmee ik werk. 

Het is geen rocket science hoor, maar er zijn wel een aantal aspecten die best handig zijn gebleken gedurende mijn zoektocht om de beste en mooiste bloemen te kunnen maken.

Ik zal een opsomming maken van de materialen die ik het meest gebruik:

de schaar

De schaar is 1 van de belangrijkste gereedschappen van mijn werk. Hij moet fijn in de hand liggen, scherp zijn en heel lang goed kunnen knippen. Ik heb mezelf heus eens laten verleiden tot goedkopere varianten, maar het beste knipt een schaar van ongeveer 12-15 cm lang en twee spitse punten. Ik kies een echte stofschaar van de fourniturenwinkel. Tip: Laat nooit iemand anders met jouw schaar knippen en knip er geen papier mee. Dat maakt je schaar bot.

“Ik had nooit verwacht dat een lijmpistool zo fijn zou werken, ik heb er meteen 1 aangeschaft!”

Natasha

het lijmpistool

Het prettigste werken vind ik het lijmpistool met lijmsticks van 0,7 mm dik. Omdat het lijmen van het vilt zo nauw komt en je niet wilt dat er lijmresten overal op je bloemen terecht komen, kun je het beste kiezen voor deze optie. Ik werk met een lijmpistool op “lage temperatuur”. Maar vergis je niet want de lijm komt er nog steeds op 110 graden celsius uit en dat kan pijn doen aan je vingers. Voor kinderen onder de 12 jaar alleen lijmen onder toezicht dus!

ijzerdraad

Het ijzerdraad voor de stelen: ik gebruik altijd groen gecoat ijzerdraad en niet het “gewone zilverkleurige draad”. Het groen gecoate draad buigt en draait prettiger en ik vind het fijn dat mijn handen niet zo gaan ruiken naar ijzerdraad en dat is wel zo prettig. 

Wolvilt

Zoals het woord al in zich heeft gebruik ik alleen puur natuur 100% wolvilt voor mijn bloemen. En dat doe ik om verschillende redenen:

  1. Het is een natuurlijk product en dat past bij de bloemen die ik namaak.
  2. Het vilt zorgt ervoor dat mijn bloemen duurzaam zijn. Omdat mijn bloemen een lang leven mogen bloeien, vind ik de kwaliteit van het materiaal dat ik gebruik heel belangrijk.
  3. Wolvilt behoudt haar vorm als het nat zou worden.
  4. Wolvilt is kleurecht en redelijk kleurvast.  (Natuurlijk verkleurd ook wolvilt op den duur onder invloed van dag- en zonlicht, maar minder snel dan goedkoop hobbyvilt)
  5. Wolvilt is wat duurder dan hobbyvilt, maar dat is het meer dan waard.

mijn patronen

De patronen, dat is een heel ander verhaal, die maak ik namelijk helemaal zelf!
Alle bloemen die je ziet zijn ontworpen door mij, op een enkele uitzondering na.
Ik ontwerp mijn bloempatronen door echte bloemen uit te pluizen en daarvan een patroon te gaan tekenen. Met dat patroon ga ik de eerste bloem in vilt uitwerken. Dan volgt er een proces van bijschaven en bijstellen. Mijn doel is dat de bloem er in vilt zo natuurgetrouw als mogelijk uit gaat zien. En dat betekent dat ik soms kies om een bloem iets anders uit te voeren dan de “echte”, omdat dat er mooier uitziet.

Dit zijn mijn belangrijkste materialen die ik met je wil delen. Mijn wol voor de stelen haal ik gewoon in de wolwinkel en rond de kerstdagen kun je heel veel van dit soort materiaal aanschaffen op de verschillende kerstafdelingen.

Door het jaar heen kun je terecht op hobby websites, of hobbywinkels in de buurt.

Zelf aan de slag met patronen van de Viltbloemist? Bestel dan via deze link jouw Bloem-Box; een workshop in een doosje met daarin natuurlijk een duidelijk uitgewerkt patroon en werkwijze geïllustreerd met beeldmateriaal, prachtig wolvilt en een klosje ijzerdraad!

Veel Do It Yourself plezier.

Liefs,

Daphne

Blijf op de hoogte

Krijg het laatste nieuws van de Viltbloemist in je inbox.

DELEN

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

2 reacties op “welk materiaal heb je nodig om Viltbloeiers te maken?”

  1. Hoi Thea, Ik knip met die schaar inderdaad zowel de grotere vormen als de piepkleine onderdelen. Ik maak ook gebruik van kleine stansjes indien nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site! Scroll naar top
Malcare WordPress Security