Workshop Creative Life

Geen groene vingers? Dan is de Pannenkoekplant (pilea) echt iets voor jou!

In deze Blog neem ik je mee in de wondere wereld van de Pannenkoekplant. Ze is veel besproken en gefotografeerd, maar wat kun jij ermee? Ik vertel hoe je haar kunt stekken, verzorgen en een tip voor als je echt alles wat groen hoort te zijn en blijven,  laat verpieteren!

De pannenkoekplant is hip en staat in ieder interieur

De Pilea staat ook wel bekend als de pannenkoekplant en is mega hip in stylingland en op interieurblogs. De blaadjes van dit plantje lijken een  beetje op een pannenkoekje, maar wat mij betreft had het ook een poffertjesplant mogen heten, want ik heb dus nog nooit zulke piepkleine pannenkoekjes gezien.

Oorspronkelijk komt de Pilea uit China maar ze is sinds de jaren ’70 volop te verkrijgen in Nederland. Het grappige is dat je echt geen groene vingers nodig hebt om deze leukerd te verzorgen. Zet haar in een potje met aarde en geef haar af en toe water en voilà ze groeit als kool. Op zich is water geven niet spannend, maar zorg er wel voor dat ze nooit te nat of te droog komt te staan, want daar houdt ze dus niet van. Eén keer in de week wat water is voldoende. En zorg ervoor dat ze geen natte voetjes krijgt, dus plant haar het liefste in een potje met onderin wat gaatjes, waar het water uit kan lopen. Niet op je tafel of vensterbank natuurlijk, zorg voor een schoteltje eronder of een ompotje.
(Je weet maar nooit hè, voor je het weet gaat het mis met zulke adviezen 😉

“Deze plant is echt geweldig, veel plezier ermee Daphne! ”

Zo verzorg je de pannenkoekplant/ pilea.

Een pannenkoekenplant heeft een soort stam die omhoog groeit, waaraan dan weer een stengel met één blaadje groeit. Die stam wordt steeds groter, maar is niet per se héél stevig. Ze groeit naar het licht, let er daarom op dat je je plant regelmatig bijdraait, zodat hij niet scheef naar het licht toe groeit. Wat je kunt doen is de plant iedere keer tijdens het water geven een kwartslagje draaien. In een keer is nooit goed, voor geen enkele plant, het is maar dat je het weet!

De Pilea is niet giftig en ziektes komen zelden voor bij deze plant. Wat wel kan is dat een blad geel wordt en er minder mooi uitziet. Dat is prima. Vind je het  geen mooi gezicht dan kun je dat blad er gewoon afhalen. Wil je een grotere pannenkoekplant die wat breder uitloopt, zet dan een aantal stekjes bij elkaar in 1 pot. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Ben je dol op deze Pannenkoekplant en wil je er meer, veel meer? Ga ze stekken!

Als het even meezit krijgt ze uit zichzelf kleine pannenkoekkindjes. Zo’n kindje zet je een tijdje op een beetje water, zodat ze worteltjes krijgt en met die worteltjes kun je haar verpotten en cadeau geven. Zo kom ik ook aan mijn Pilea. Ik kon haar dus niet vinden (lang geleden hoor, nu zijn ze zelfs bij de Lidl verkrijgbaar, zag ik laatst) in het tuincentrum of in een winkel en toen heb ik mijn stekje gekregen van de dames van Bonteraaf. Elize en Chantal hebben mijn huisstijl ontworpen en hebben ook nog verstand van plantjes dus…..

Geen groene vingers?

Ben jij dol op de Pilea, maar waag je je toch liever niet aan echte plantjes? Dan kun je in Maart  – tijdens Creative Life  in de Werkspoorkathedraal – een Pannenkoekplantje leren maken tijdens 1 van de workshops die ik in onze stand geef! Een plantje van wolvilt dus. Ze krijgt geen stekjes, maar kan op iedere plek in huis staan, zonder te verpieteren en tijdens jouw vakanties heb je geen water-geef-oppas nodig. Nog makkelijker dan haar echte evenbeeld dus!

Liefs,

Daphne

Blijf op de hoogte

Krijg het laatste nieuws van de Viltbloemist in je inbox.

DELEN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ja ik wil op de hoogte blijven

Laat het mij weten als er een nieuwe workshop is,
zodat ik als eerste de kans heb om mee te doen.
Ik wil niks missen!