Afscheid nemen met Vergeet-me-nietjes

“Dat zo’n lief klein teer bloempje, zo’n impact kan hebben. Fijn om echt iets tastbaars te kunnen geven.”

Laura

Deze blog is super persoonlijk en vond ik lastig om te schrijven, maar Olav wil ik nooit vergeten, daarom deel ik mijn verhaal en dit verdriet in deze blog.

Vergeet-me-nietjes Rouwkrans

Op een sombere dag in 2018, raakte ik betrokken bij zoveel leed en zoveel verdriet, dat ik het ook allemaal even niet meer wist. Een dag die ik nooit meer zal vergeten. Zo’n dag dat je wel handelt, maar niet meer kunt denken. Een dag die je ondergaat, maar niet beleefd, waarbij je na heel wat uren, dagen, weken en maanden pas bij je gevoel terug kunt komen om te beseffen wat er nou precies gebeurt is. Misschien is dat moment nu aangebroken en wil ik er iets van met jullie delen. Uiteraard in overleg met het liefdevolle gezin waarbij dit grote verlies van hun lieve zoon Olav iedere minuut van de dag voelbaar is.

Het was zo ingrijpend dat ik – eenmaal weer thuis uit het ziekenhuis – “iets moest” doen.
Ik had geen idee wat precies, maar iets. En ineens wist ik het, ik wilde heel graag voor iedereen die direct betrokken was geweest een vergeet-me-nietje maken. Deze lieve bloempjes hebben van zichzelf natuurlijk al een prachtige betekenis, maar ik wilde meer.

Wat kon ik voor hen betekenen?

Ik zat wat te mijmeren in mijn atelier en bedacht ineens om ieder takje 6 blaadjes geven, 1 blaadje voor ieder lid van het gezin. Aan het takje wilde ik 4 blauwe bloempjes laten groeien. Deze bloemetjes staan symbool voor de vier kinderen in het gezin. Drie bloempjes staan op hun eigen takje en groeien verder. En één bloempje symboliseert Olav, ligt op zijn eigen blaadje en is gestopt met bloeien.

Ik merkte dat het me raakte, dat het “goed voelde”. En toen sloeg de twijfel toe, zouden mijn buurtjes het ook een mooi idee vinden, zouden ze er wel open voor kunnen staan op dit moment. Ik kon het op dat moment nog niet rechtstreeks vragen, maar een paar minuten later stond mijn lieve buurvrouw voor de deur.
Ja dit was wat ze heel graag wilde en prachtig vond. Zo mocht ik het zeker maken.

Bloemen van vilt voor een uitvaart

“Zo fijn om een herinnering mee te hebben gekregen na het verlies van onze Olav; onze zoon, vriend en broer. ”

De Familie

Losse bloemen om te verdelen

Het vergeet-me-nietje : voor altijd in jouw gedachten, het staat voor ware liefde.
Ik heb 25 losse takjes gemaakt met piepkleine blauwe bloempjes en blaadjes. Deze takjes heb ik ‘dakpansgewijs’ over elkaar heen gelegd om zo een mooie krans te vormen.
De krans kun je neerleggen op een plek waar haar aanwezigheid het mooiste is.

Na de uitvaart zijn alle takjes afzonderlijk mee te geven aan de naaste familie. Zo ontvangt iedereen een dierbare herinnering aan het afscheid. Het takje kan bij een foto geplaatst worden of je kunt het mee dragen in je jaszak.

Jouw wensen

Naast de hoeveelheid takjes die je kunt bestellen om de krans mee samen te stellen, kun je de takjes ook nog aanpassen aan je persoonlijke situatie. Je kunt het aantal bloempjes aan het aantal gezinsleden aanpassen. Of het aantal blaadjes verminderen of juist vermeerderen.

Natuurlijk kun je deze mooie kransen ook samenstellen uit andere bloemen of bloemtakjes. Denk aan lavendeltakjes, madeliefjes of andere kleinere bloempjes

NB de vergeet-me-nietjes hebben in 2023 een upgrade gehad en zien er nu nog echter uit.

Liefs,

Daphne

Deel dit blog:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email