De twee mooiste ideeën om iemand te herdenken

Highlights van de Dutch Design Week in Eindhoven; Drie tips om te koesteren & te kunnen herdenken. Vernieuwende ideëen om mooie herinneringen te bewaren.

Ben jij naar de DDW geweest? Vond jij het ook zo druk en lastig om – tussen al die nieuwe ideeën, designs en ontwerpers – de pareltjes te ontdekken. Ik heb 2 bijzondere ontwerpers gesproken, die de manier van iemand herdenken na een overlijden echt mooier maken.

Rondkijken en inspiratie opdoen tijdens de DDW

De DDW (Dutch Design Week) vindt ieder jaar plaats in Eindhoven. Na de Herfstvakantie van het Zuiden barst Eindhoven uit haar voegen van de Designers en toeristen. Dit jaar (2019) begon de DDW op 19 oktober en ze duurt tot en met 27 oktober. Ik vind het heerlijk om als Eindhovenaar overal gemakkelijk even op de fiets naar toe te kunnen, om rustig rond te kijken op momenten dat het het minst druk is. Lees: er nog een praatje mogelijk is met de verschillende bevlogen designers. Want jeemig wat is het druk, het lijkt ieder jaar wel drukker te worden. En eerlijk gezegd schrikt me dat soms af om te gaan. Ik kies dan ook heel bewust wat ik wil bekijken. Ik kies voor de kleinere exposities en de exposities waar startende ontwerpers hun werk laten zien.

mijn eerste ontdekking: Blooming Ashes

Bij Piet Hein Eek kun je naast mooie producten bekijken en aanschaffen, die hij zelf heeft gemaakt en ontworpen tijdens de DDW, ook frisse en jonge designers bewonderen en spreken, die net van de academie af zijn. Hier ontmoette ik mijn naamgenoot Daphne van Blooming Ashes.  Daphne maakt een tastbare herinnering aan een overleden dierbare van een klein beetje as. Ze verwerkt deze as in prachtig porselein op twee verschillende manieren. Op haar website, die nu al prachtig is maar nog niet helemaal af, lees je meer over haar inspiratie en maakproces.

Prachtig vaasje gemaakt met as van jouw overleden dierbare.

Mijn oog viel op het vaasje met kleine openingen voor korte en fijne bloempjes. Het vaasje zorgt ervoor dat je geen saaie of misschien zelfs lelijke urn in huis hoeft te zetten. In het vaasje verwerkt Daphne een klein beetje as van jouw overleden dierbare zodat je voor altijd een tastbare herinnering hebt aan deze persoon.
Het mooie is dat je de rest van de as dus gewoon kunt uitstrooien op een plek die je graag wilt.

Daphne en ik gaan kijken op welke manier we elkaar kunnen ondersteunen. Want zeg nou zelf deze vaasjes vragen toch ook gewoon om liefelijke Viltbloeiers?

“Een interieursieraad om voor altijd verbonden te zijn met de overledene die je zo dierbaar was. ”

Plan B

Plan B is een Oud Philips gebouw waarin een heleboel creatieve ondernemers gevestigd zijn. De verdiepingen zijn allemaal ingericht met kleine tot grote creatieve ruimtes die je kunt huren. Tijdens de DDW hebben ze op de eerste verdieping een speciale winkel ingericht met producten van de designers uit het gebouw. Op de vierde verdieping was een expositie met werk van andere designers.

3 unieke ontwerpers:
  1. Mieke en Noortje maken Growing Textiles. Wolwerken om de acoustic in een ruimte te verbeteren om en om te knuffelen. Ze maken gebruik van restmateriaal tapijt en tuften de patronen erop.
  2. Huub Smits van fototypo.art maakt Letterheads; kunst met letters. Zorgvuldig en precies op de juiste plek plaats hij letters (hij gebruikt alleen de letters van hun naam) van de kunstenaar die hij wil uitbeelden. Daarna laat hij het gezicht met gouden letters uitvoeren op een matte achtergrond.
  3.  Prachtige meubels bij vanvrienden.com. Een nieuw nederlands designlabel wat ook nog eens prima betaalbaar is in mijn beleving. Ik viel als een blok voor hun bijzetttafels met magnetische vazen en de bank.

 

Mijn tweede ontdekking: Lenneke Wispelwey

De ruimte waarin Studio Lenneke Wispelwey haar werk liet zien sprak me het meeste aan van de gehele expositie. Ze heeft de ruimte van kleurpanelen voorzien met kleine woonsettingen waarop haar speciale vazen te zien zijn. Lenneke laat zien dat een urn niet saai of lelijk hoeft te zijn. Ze maakt iets heel anders dan Daphne van Blooming ashes, maar ook van deze optie werd ik super blij. Waarom, dat zal ik je uitleggen.

Wat maakt me blij bij dit ontwerp?

De vazen die Lenneke maakt hebben een dubbele functie. Ze zijn in eerste instantie een vaas. Of liever  2 vazen in een. Een grote vaas met in de opening een kleiner vaasje. Dit vaasje sluit de grote vaas als het ware af. En dat is precies het bijzondere aan deze vazen van lenneke. Want het kleine vaasje kan de grote vaas zo afsluiten dat ze te gebruiken is als (tijdelijke) urn.

Het verhaal van Lenneke: 

Jij koopt een mooie vaas in een prachtige kleur die bij jouw interieur past. Deze vaas vul je met bloemen (of viltbloeiers natuurlijk ;-). Mocht er dan ooit iemand dierbaars komen te overlijden, dan gebruik je de vaas als urn met er boven in nog wat bloempjes in het kleine vaasje. Op deze manier blijft de vaas in je interieur passen en heb je niet ineens een urn ergens staan. Wil je de as gaan verstrooien, dan blijft de vaas een mooi (en leeg) object met de herinnering dat de as er ooit heeft ingezeten. Natuurlijk kun je een beetje as bewaren en dan bv alsnog een vaasje laten maken bij Daphne van Blooming ashes 😉

Liefs,

Daphne

Deel dit blog:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

In dit boeket:

Blijf op de hoogte

Niks missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!