Welk materiaal heb je nodig om Viltbloeiers te maken?

Waarmee maak je Viltbloeiers? De Viltbloemist geeft informatie over de materialen die zij gebruikt om haar Viltbloeiers te kunnen maken. Super handig! Lees deze blog.

Materialen om Viltbloeiers te maken

Ik krijg regelmatig de vraag welke materialen ik zoal gebruik voor mijn bloemen en planten. En dat is dan ook de reden dat ik deze blog schrijf, zodat jullie kennis kunnen maken met de verschillende materialen waarmee ik werk. 

Het is geen rocket science hoor, maar er zijn wel een aantal aspecten die best handig zijn gebleken gedurende mijn zoektocht om de beste en mooiste bloemen te kunnen maken.

Ik zal een opsomming maken van de materialen die ik het meest gebruik:

De schaar is één van de belangrijkste gereedschappen van mijn werk. Hij moet fijn in de hand liggen, scherp zijn en heel lang goed kunnen knippen. Ik heb mezelf heus eens laten verleiden tot goedkopere varianten, maar het beste knipt een schaar van ongeveer 12-15 cm lang en twee spitse punten.
Tip: Laat nooit iemand anders met jouw schaar knippen en knip er geen papier mee. Dat maakt je schaar bot!

Lijmpistool

Het prettigste werken vind ik het lijmpistool met lijmsticks van 0,7 mm dik. Omdat het lijmen van het vilt zo nauw komt en je niet wilt dat er lijmresten overal op je bloemen terecht komen, kun je het beste kiezen voor deze optie. Ik werk met een lijmpistool op “lage temperatuur”. Maar vergis je niet want de lijm komt er nog steeds op 110 graden celsius uit en dat kan pijn doen aan je vingers. Voor kinderen onder de 12 jaar alleen lijmen onder toezicht dus!

Het ijzerdraad voor de stelen: ik gebruik altijd groen gecoat ijzerdraad en niet het “gewone zilverkleurige draad”. Het groen gecoate draad buigt en draait prettiger en ik vind het fijn dat mijn handen niet zo gaan ruiken naar ijzerdraad en dat is wel zo prettig. 
Ik gebruik verschillende diktes, van 0,4 tot 2-3 mm. Hangt af van de dikte van de stelen die je wilt gebruiken.

Wolvilt

Zoals het woord al in zich heeft gebruik ik alleen puur natuur 100% wolvilt voor mijn bloemen. En dat doe ik om verschillende redenen:

  1. Het is een natuurlijk product en dat past bij de bloemen die ik namaak.
  2. Het vilt zorgt ervoor dat mijn bloemen duurzaam zijn. Omdat mijn bloemen een lang leven mogen bloeien, vind ik de kwaliteit van het materiaal dat ik gebruik heel belangrijk.
  3. Wolvilt behoudt haar vorm als het nat zou worden.
  4. Wolvilt is kleurecht en redelijk kleurvast.  (Natuurlijk verkleurd ook wolvilt op den duur onder invloed van dag- en zonlicht, maar minder snel dan goedkoop hobbyvilt)
  5. Wolvilt is wat duurder dan hobbyvilt, maar dat is het meer dan waard.
Materiaal box Viltbloemist ism meaningful crafts
DIY boek Viltbloemen maken

Patronen van de Viltbloemist

De patronen, dat is een heel ander verhaal, die maak ik namelijk helemaal zelf!
Alle bloemen die je ziet zijn ontworpen door mij, op een enkele uitzondering na.
Ik ontwerp mijn bloempatronen door echte bloemen uit te pluizen en daarvan een patroon te gaan tekenen. Met dat patroon ga ik de eerste bloem in vilt uitwerken. Dan volgt er een proces van bijschaven en bijstellen. Mijn doel is dat de bloem er in vilt zo natuurgetrouw als mogelijk uit gaat zien. En dat betekent dat ik soms kies om een bloem iets anders uit te voeren dan de “echte”, omdat dat er mooier uitziet.

Dit zijn mijn belangrijkste materialen die ik met je wil delen. Mijn wol voor de stelen haal ik gewoon in de wolwinkel en rond de kerstdagen kun je heel veel van dit soort materiaal aanschaffen op de verschillende kerstafdelingen.

Door het jaar heen kun je terecht op hobby websites, of hobbywinkels in de buurt.

Zelf aan de slag met patronen van de Viltbloemist?
Je kunt LIVE workshop volgen in mijn atelier in Eindhoven, je kunt online workshops volgen in de Viltbloemist-Bloemen-Academie of je kunt mijn boek aanschaffen en zelf aan de slag!

Veel Do It Yourself plezier.

Liefs,

Daphne

Deel dit blog:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Blijf op de hoogte

Niks missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!