van idee naar boek

Hoe schrijf je een boek? Hoe begin je en hoe verloopt zo’n traject? De Viltbloemist vertelt haar verhaal in de blog “van idee tot boek”.

Hoe schrijf je een boek? Waar begin je? Hoe plan je je werk zodat je de deadline haalt? Ik had geen idee, wat ik wel weet van mezelf is dat ik dat kan. Ik kan schrijven, ik kan vertellen, ik kan bloemen maken en ik kan plannen en een deadline halen.
Hoe ik dit heb aangepakt en van “idee naar een echt boek” ben gegaan lees je in deze blog.

Ik wilde een boek schrijven, maar hoe pak ik dat aan?

Op 2 juni 2021 schreef ik op instagram een post dat ik “een boek geschreven had”. Zo tof om de reacties van mijn volgers daaronder te lezen. Want ik had nog helemaal geen boek geschreven! Ik sprak mijn wens uit en dat zorgde ervoor dat ik allemaal tips en ideeën kreeg waarmee ik mijn droom kon waarmaken.
Inge van @kleur_keramiek vertelde over haar uitgever @fortecreatief. Misschien kon ik hen eens vragen of ze interesse hadden.

Ik maakte een – al zeg ik het zelf – prachtige PDF met goed beeldmateriaal, mijn wensen, ideeën, dromen en stuurde dit als vraag via de mail toe. Na twee weken kreeg ik al een bericht terug dat ze super enthousiast waren en me graag uitnodigde op hun kantoor in Amsterdam. Mijn man en ik maakte er in Augustus een heerlijk weekend van, waarbij we ook op bezoek gingen bij de uitgever. Het was nog midden in Corona tijd, afstand houden was nog verplicht en thuis werken ook, maar je mocht wel ergens wat eten en elkaar ontmoeten. 

Dat maakte deze ontmoeting voor mij ook extra speciaal, dat dit kon en mocht en ik me zeer welkom voelde. Ik nam de bloemen mee die ik in gedachten had voor het boek en de voorstellen die ik had voor de grotere projecten. Het gesprek was zo gezellig en prettig, ik huppelde echt terug naar het hotel. Els van Forte creatief zou mijn verhaal gaan pitchen aan haar collega’s om hen er ook van te overtuigen met mij in zee te gaan. Zoals ze het zelf zegt hoefde ze daar niet heel erg haar best voor te doen, want de uitgever was meteen enthousiast!

Schrijven, schrijven, schrijven

Toen mocht ik aan de slag.
Het schrijven van de teksten voor mijn boek vond ik iets lastiger dan verwacht, omdat ik nog geen beeldmateriaal had dat ik erbij kon houden. Ik schrijf eigenlijk altijd tekst bij een foto en nu had ik alleen een lege pagina op mijn computerscherm. Maar door het schrijven en ondertussen maken van de bloemen die in het boek zouden komen, ontstond er toch een wisselwerking. Het kreeg steeds meer vorm. Bloemen werden boeketten, beelden in mijn hoofd werden pagina’s en mooie patronen werden corsages en bijzondere projecten. 

In februari 2022, moest ineens de kaft van het boek opgeleverd worden! Dat viel voor zowel de uitgever als voor mij buiten onze planning, maar goed we gingen ervoor. Ik maakte in een week het boeket met de bloemen die je in het boek zou gaan leren maken, ik maakte een foto van dit boeket, de vormgever maakte de kaft, we bedachten een titel en voila het boek werd geboren. Deze foto is gebruikt om een – nu nog fictieve, maar straks officiële kaft – van te maken, zodat het boek al ingekocht kan worden door verschillende boekhandels.

van idee naar boek
van idee naar boek

De fotoshoot

Niet ieder boek heeft mooie foto’s nodig, maar mijn boek natuurlijk wel. Je wilt tenslotte zien hoe jouw bloemen eruit kunnen zien, welke bloemen je zoal leert maken en hoe je al dat moois in huis kunt zetten. Alle bloemen uit het boek heb ik gemaakt in meerdere kleuren en maten, heb ik uitgewerkt tot boeketten, corsages, cadeautjes en meer, zodat de fotografe (Fleur van liefsvanfleur) mooi beeld kon schieten op een dag. Er zijn wel 250 foto’s gemaakt en met een strakke planning hebben we alles kunnen vast leggen. We waren allemaal bekaf maar zo trots op onszelf !

Begin juni 2022 gingen de vormgever, de redactie en de uitgever aan de slag met mijn boek. Ik heb net (23 juni) het PDF proef bestand ontvangen om te kijken of alles klopt, denk aan de tekst, verwijzingen, pagina nummering enz enz.
Je kan nu alvast jouw exemplaar bestellen in de pre-sale!

Liefs,

Daphne

Dat boek wil ik ook!!

Het eerste boek van de Viltbloemist vol patronen, uitleg en duidelijk beeldmateriaal.
Een prachtige basis om jouw nieuwe hobby mee te beginnen!

Liefs,

Daphne

Deel dit blog:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Blijf op de hoogte

Niks missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!