Viltbloemist x creative Life 2022

De Viltbloemist was bij de allerlaatste editie van Creative life. Daphne presenteerde het nieuwste DIY boek Viltbloemen maken. Geïnteresseerde creatievelingen konden uitproberen of dit hun nieuwe hobby kon worden.

Van 11 tot 13 november was het weer een groot creatief feest in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Dit was het weekend dat Creative Life haar final edition organiseerde en ik was daar natuurlijk ook deze keer van de partij. Creative Life is een fantastisch evenement voor en door creatieven, waar Viltbloemist nu al voor de tweede keer onderdeel van uitmaakte. De fijne creatieve sfeer die er hangt, de leuke collega ondernemers die ik daar ontmoet en die gezellige mensen die het evenement bezoeken zijn voor mij de reden om ook voor deze laatste keer aan te sluiten bij deze beurs.

Viltbloemen maken, is dat een nieuwe hobby?

Dit keer heb ik mijn plekje op Creative Life helemaal ingericht rondom mijn DIY boek Viltbloemen maken. Ik wilde mijn kersverse boek mooi presenteren, een complete Materialen-Box voor bij het boek aanbieden en wilde daarnaast vooral geïnteresseerde creatievelingen ter plekke laten proeven van het maakproces van deze geweldige hobby. Daarom kon je je bij mij in de stand van 10-13 en van 15-17 uur ‘inschrijven’ voor een aanschuifworkshop. Een mini workshopje waarin je direct een van de bloemen maakt uit het boek, namelijk het madeliefje. Alle materialen en de gereedschappen lagen klaar en de workshoppers konden met de instructies op tafel zelf aan de slag. Net zoals ze thuis toch echt zélf aan de slag zullen gaan met de patronen en uitleg in het boek. Uiteraard was ik erbij om nog eventuele vragen te beantwoorden en de creatieve dames aan te moedigen tijdens het knippen en lijmen.

Zo’n madeliefje maak ik heel snel. Ik kan drie exemplaren maken in slechts vijf minuten tijd. Mijn inschatting was dat een nieuwe Vilthobbyist in 15 á 20 minuten voor het eerst een madeliefje kan creëren. In de werkelijkheid bleek dat mijn gasten toch wel ruim een half uur nodig hadden om deze allereerste Viltbloeier te maken. Dat bewijst maar weer dat dit een hobby is waar je wel wat geduld voor nodig hebt. Maar wees niet ongerust, ook jij zult met oefening steeds handiger en sneller worden in het maken van de mooiste bloemen. Naarmate je het meer doet leer je de materialen en technieken beter kennen en voor je het weet staat je eerste vilten boeket op tafel te pronken.

Mannen houden ook van Viltbloemen?

Wat ik ontzettend leuk vond om te horen van de deelnemers van mijn aanschuifworkshop, was dat ze zo enthousiast werden van het resultaat. Menig vrouw gaf aan dat haar man dit een prima hobby zou vinden voor haar, met het argument dat je niet het zoveelste hebbedingetje toevoegt aan een (toch al vol) huis, maar juist veel aandacht schenkt aan één mooi project. Een boeket waar je elke keer een nieuwe bloem aan kunt toevoegen en eindeloos mee kunt variëren. En een tip voor de fanatieke makers: bloemen zijn altijd een welkom cadeau voor allerlei gelegenheden, zo ook die gemaakt van vilt.

Een advies dat ik op Creative Life veel meegaf aan de kopers van  mijn boek is om vooral je eigen creativiteit toe te voegen aan de bloemen die ik je leer maken. Pak je bijvoorbeeld een andere kleur vilt dan die ik in het boek geef aan een bepaalde bloem, dan is het ineens haast een compleet andere bloem geworden. Zo kun je je eigen draai geven aan de bloemen en boeketten uit het boek en geef je jouw creaties meer van jouw eigen stijl en persoonlijkheid mee. Als ik kook, dan volg ik exact het recept, in de keuken ben ik namelijk niet zo creatief als in het atelier. Jou wil ik bij deze dan ook uitnodigen om van mijn vilten recepten af te wijken en het naar smaak aan te passen.

Viltbloemist x Creative Life
Viltbloemist x Creative Life

Zoveel lieve klanten en fans voelde als een warm bad.

Het hele evenement voelde voor mij als een warm bad. Zoveel mensen die mij met grote enthousiasme kwamen begroeten. Lieve vrouwen die mijn bedrijf al jaren volgen en daardoor zowel de mooie dingen die ik heb mogen doen als Viltbloemist, als mij persoonlijk goed kennen doordat ik mijzelf regelmatig laat zien op social media. Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen echt fan waren van mij en wat ik doe en dat was toch wel zo een warme verrassing drie dagen lang!

kennis maken met de workshops en patronen van de viltbloemist?

Aan het einde van die drie dagen was het helaas definitief afscheid nemen van Creative Life. Deze editie was echt de laatste keer dat het georganiseerd werd. Hetgeen dat, denk ik,  het meest gemist zal worden door de bezoeker, is de toegankelijke manier om een nieuwe creatieve hobby uit te proberen. Dat je een nieuwe techniek kunt testen zonder al te veel te hoeven investeren in materialen en gereedschappen en dan met al die (vaak toch wel dure) spullen zit opgescheept als het toch niet echt iets voor jou blijkt te zijn. Voor iedereen die wil testen of het maken van Viltbloeiers dé nieuwe hobby is voor hen, heb ik een hele toegankelijke online workshop klaarstaan waarin je een Margriet leert maken.
Maar de beste en meest voordelige manier is toch wel mijn DIY boek. Daarin leer je de technieken voor meerdere bloemen en hoe je deze kunt verwerken tot een mooie krans of eyecatcher van een boeket. Schaf bij je lokale hobbywinkel of in mijn webshop een paar lapjes wolvilt en enkele ontbrekende tools aan en je kunt zó aan de slag. Is het geen match, dan heb je gewoon een mooi boek in de kast liggen of een origineel cadeau voor een creatieve vriendin. En is het wél raak, dan ben je altijd welkom in mijn atelier in Eindhoven om met mij aan tafel nieuwe technieken te leren tijdens een eenmalige workshop of de doorlopende cursus van 8 weken.

Wil je graag meerdere verschillende creatieve hobby’s ontdekken? Neem eens een kijkje bij Spot workshops. Dit is een nieuw online platform waar creatieve workshops voor jouw verzameld zijn door hetzelfde team achter Creative Life.

Liefs,

Daphne

Op de hoogte blijven van nieuwe workshops?

Enthousiast geworden? En wil jij ook op de hoogte blijven van de nieuwste workshops die de Viltbloemist live en/of online geeft? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Liefs,

Daphne

Deel dit blog:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Blijf op de hoogte

Niks missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!