workshop bloemschikken

workshop bloemschikken

workshop tafelboeket maken

In de week van 10 december heb ik mezelf een online bloemschikcursus cadeau gedaan van Loes. Zij is de bloem-stylist van het instagram account @wildflowersandWodka. 
Ik wilde dolgraag meer leren over bloemen en bloemschikken en deze cursus paste precies in dat plaatje. Grappig om te zien hoe je via een instagram account echt een volwaardige cursus kunt geven en kunt volgen. 

Super veel informatie ontvangen en de Live uitzendingen waarin Loes twee boeketten heeft  gemaakt zijn zo fijn om naar te kijken en inspirerend om je eigen boeket te gaan maken.

En dat is dus precies wat ik me had voorgenomen! Ik wilde dolgraag het boeket (de Medium-versie) namaken. Uiteraard ga ik niet alles verklappen hier wat er in de cursus verteld is, maar je wel meenemen in mijn maakproces. 

de eerste les

De eerste dag zijn de materialen besproken die je zoal nodig hebt voor een boeket. Grappig om te zien dat we daarin eigenlijk niet veel verschillen. Ik gebruik al jaren groen kippengaas om mijn boeketten vast te kunnen steken in vazen en potten en ben ook niet zo dol op oase vanwege milieutechnische redenen. Dat werkt zowel voor echte bloemen als vilten bloemen dus het beste. Natuurlijk hebben de bloemen van Loes altijd water nodig en die van mij niet. Dat is een groot verschil. 

Het kiezen van een kleurenpalet is een belangrijk onderdeel van je boeket. Tijdens de cursus leren we 3 hoofdkleuren kiezen en daartussen de tinten toe te voegen om de overgangen zachter te maken.
Ik merkte dat het met mijn palet van viltkleuren wat lastiger is om een mooie overgang te maken. Daarom heb ik ervoor gekozen om dezelfde soort bloemen in verschillende tinten uit te voeren, zodat de kleuren toch bij elkaar komen.

Met echte bloemen zoek je dan naar verschillende kleurtinten van dezelfde bloemen of soorten of bloemen die meerdere tinten bezitten. 

“Het schikken van bloemen tot een boeket, centerpiece of tafelboeket is een ware kunst.”

Daphne

WElke bloemen kies ik in mijn boeket?

Goede keuze is gemaakt, we weten de kleuren, we weten waar we de bloemen in willen gaan schikken, de kom met kippengaas staat klaar en dan kunnen we aan de slag…. Of toch niet? Gebruik je echte bloemen en heb je de juiste bloemen aangeschaft, dan kun je natuurlijk meteen aan de slag met je tafelboeket.

Als Viltbloemist heb ik dan nog een tussenfase, namelijk de bloemen maken. Ik heb rozen, leeuwenbekje, larixappeltjes, bladgroen, eucalyptus, craspedia’s, helleborus, St Janskruid en nog veel meer bloemen gemaakt in allerlei tinten. Na heel wat uurtjes bloemen creëren, bloeit er langzaamaan echt veel moois in het atelier. Zoveel moois dat ik het aandurf om er echt een boeket van te gaan maken.

Ik heb aan alle categorieën uit de cursus gedacht: 

  • Ik heb focusbloemen, dat zijn mijn prachtige roze en cappuccino rozen geworden.
  • Er zijn richtingaanwijzers in de vorm van eikenblad, eucalyptus, miniblad en leeuwenbekjes
  • De opvulbloemen zijn zowel blad als bloem en maak ik in de juiste kleur en vorm, ik heb een kleine dahlia gebruikt, een helleborus maar ook veel bladgroen om het kippengaas weg te kunnen werken.
  • En dan zijn er nog texturen, die het boeket luchtig maken en zwierig zijn. Deze categorie heeft geleid tot nieuwe soorten bloemen! Bloemen die ik nog geen naam heb kunnen geven, omdat ik ze deze keer niet heb na gemaakt van echte bloemen zoals ik altijd doe. Ik heb ze puur gemaakt op kleur, beweging en luchtigheid. Mocht jij een naam weten voor deze mooie texturen dan hoor ik het graag!

bloemschikken

Het grote moment was daar! Ik mocht gaan schikken volgens de richtlijnen uit de cursus. Eerst de richtingaangevers plaatsen zodat er een mooie S-vorm ontstaat en je boeket mooi uitwaaiert. Daarna de focusbloemen plaatsen en zo verder met de opvulbloemen en de texturen. Na een tijdje bleek dat ik te weinig “goede bloemen op kleur” had en ik nieuwe bloemen mocht maken om het boeket echt goed te kunnen afmaken. De samengestelde bloemen zijn zo ontstaan. Een roze helleborus met een hartje in de kleur van het leeuwenbekje en een rode helleborus met het geel van een focusroos. Op deze manier kon ik in mijn boeket ook de bloemen bij elkaar laten komen qua tint, structuur en vorm.

Het resultaat:

En dit is dan het resultaat. Een geweldig tafelboeket voor op onze tafel om de winter vrolijk tegemoet te treden. Hieronder zie je het boeket van de cursus met mijn boeket ernaast. Dit is zo gaaf om te doen! Ik word hier zo vrolijk van, om helemaal los te gaan met kleuren vilt en soorten bloemen en het boeket zo te zien groeien. Hier zit al mijn liefde in voor materiaal, bloemen en boeket.

online cursus

De cursus van Loes heeft me echt geïnspireerd om bloemen nog anders te bekijken. Ik zei al aan het begin ik ga natuurlijk niet alles verklappen wat er besproken is, want het is echt de moeite waard om deze online cursus op instagram zelf te gaan volgen. Loes is toegankelijk, inspirerend en vakkundig. Ze neemt je echt stap voor stap mee in het maken van een bijzonder bloemstuk.

En ik? Ik heb geleerd mijn bloemen weer op een andere manier te bekijken en me soms even niet te houden aan of ik de bloem in het echt gezien heb of niet omdat er nu eenmaal “iets” nodig is in het boeket dat ik aan het maken ben.

Ik vond het een toffe week vol nieuwe ideeën en met een prachtig eindresultaat! En deze cursus is ook mijn inspiratie geweest voor de online instagram cursus “Thuis Viltboeiers maken”, die ik in juni 2019 gegeven heb. Wil je weten wanneer deze cursus weer start, schrijf je dan gauw in voor de nieuwsbrief.

Liefs,

Daphne

Blijf op de hoogte

Krijg het laatste nieuws van de Viltbloemist in je inbox.

DELEN

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site! Scroll naar top
Malcare WordPress Security