Rouwbloemen vergoed via je uitvaartverzekering: dit moet je weten

Rouwbloemen kunnen bij de uitvaart een belangrijke rol vervullen: ze bieden troost, liefde en hoop voor de nabestaanden. Het voordeel van viltbloemen is dat ze blijvend bijzonder zijn en niet verwelken. Ze vormen een tastbare herinnering en kunnen na de uitvaart gewoon mee naar huis worden genomen of bij het graf worden gelegd. Graag help ik je met het kiezen van mooie rouwbloemen.

Vergoeding

Wist je trouwens dat viltbloemen gewoon vergoed kunnen worden via een begrafenisverzekering? Houdt wel even rekening met de voorwaarden, die kunnen per type uitvaartpolis verschillen.

In het onderstaande deel vertel ik je er graag meer over.

Er zijn vier soorten begrafenisverzekeringen. Ieder type polis heeft zo’n zijn eigen kenmerken als het gaat om keuzevrijheid voor rouwbloemen.

Naturaverzekering
Bij een naturaverzekering wordt bij het afsluiten van de polis al bepaald welk budget voor bloemen is gereserveerd. Hier kan doorgaans moeilijk van worden afgeweken. Bovendien heeft de verzekeraar dikwijls vaste afspraken gemaakt met uitvaartverzorgers en bloemenleveranciers. Als nabestaande kun je dus meestal niet zelf je bloemist en budget bepalen. Dat kan een nadeel zijn. De naturaverzekering heeft overigens wel een bepaalde waarde. Die kun je in geld laten uitkeren door de verzekeraar. De gelduitkering is echter altijd een stuk lager dan de waarde in producten en diensten.

Kapitaalverzekering
Een kapitaalverzekering biedt de grootste keuzevrijheid als het gaat om rouwbloemen. Als nabestaande ontvang je na het overlijden van een dierbare een geldbedrag. Deze som geld kun je zelf invullen om producten en diensten rondom de uitvaart te bekostigen. Kortom, je bepaalt zelf welke bloemen je wenst en hoeveel je er aan wilt uitgeven.

Sommenverzekering
Ook bij een sommenverzekering bepaal je zelf het budget voor de bloemen en waar je de boeketten bestelt. Het verschil is dat je de kosten eerst voorschiet en de factuur (of bonnetjes) indient bij de uitvaartverzekeraar voor declaratie. De verzekeraar stelt ook de voorwaarde dat de bloemen gerelateerd moeten zijn aan de uitvaart. Anders vindt er geen uitkering plaats.

Combinatieverzekering
Zoals de naam al suggereert, is er bij een combinatiepolis sprake van een mix van twee soorten verzekeringen. Een deel is bijvoorbeeld naturaverzekerd en een deel is een vrij besteedbaar bedrag. Bij een vrij besteedbaar bedrag bepaal je zelf wat je met het geld doet. Bij natura gedeelte is dat niet het geval. Het zijn dan enkel de basisdiensten die worden vergoed door de verzekering. Bloemen horen daar vaak niet bij.

Wil je precies weten waar je recht op hebt qua vergoeding voor rouwbloemen? Neem dan contact op met je uitvaartverzekeraar. Ook op Uitvaartverzekering.nl staat meer informatie over dit onderwerp. Met dank aan Koen Kuiper voor deze informatie.

Liefs Daphne

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This